betax

betax od lagertha

Dodane 20.04 o 21:28
Obserwuj
Babeczki czekoladowe z Malteserami

 Składniki na około 14 sztuk:

 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
 1/3 szklanki kakao
 pół szklanki drobnego cukru do wypieków
 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli
 pół szklanki mleka
 pół szklanki i 2 łyżki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
 pół szklanki oleju
 2 małe jajka
 pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Do naczynia odmierzyć i przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól.

 Mleko zmiksować z napojem słodowym, by nie było grudek. Dodać do przesianych wcześniej składników razem z olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia. Dodawać roztrzepane jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i wanilię, wymieszać do połączenia.

 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.

 Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

 Krem maślany czekoladowo - słodowy:

 230 g masła, w temperaturze pokojowej
 1/4 szklanki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
 1 łyżka kakao
 1,5 łyżki mleka
 2 szklanki cukru pudru (lub mniej)

 Dodatkowo:

 groszki Maltesers do dekoracji

 W misie miksera zmiksować masło do lekkości i puszystości. Dodać napój słodowy, przesiane kakao, mleko i zmiksować. Dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki, na szczycie każdej z nich kładąc groszki.

 Przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym pojemniku.

Babeczki czekoladowe z Malteserami


Składniki na około 14 sztuk:

1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
pół szklanki mleka
pół szklanki i 2 łyżki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
pół szklanki oleju
2 małe jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia odmierzyć i przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól.

Mleko zmiksować z napojem słodowym, by nie było grudek. Dodać do przesianych wcześniej składników razem z olejem i wymieszać widelcem (mieszając w jedną stronę) do połączenia. Dodawać roztrzepane jajka, jedno po drugim, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i wanilię, wymieszać do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do papilotek, do połowy ich wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Krem maślany czekoladowo - słodowy:

230 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
1 łyżka kakao
1,5 łyżki mleka
2 szklanki cukru pudru (lub mniej)

Dodatkowo:

groszki Maltesers do dekoracji

W misie miksera zmiksować masło do lekkości i puszystości. Dodać napój słodowy, przesiane kakao, mleko i zmiksować. Dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki, na szczycie każdej z nich kładąc groszki.

Przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym pojemniku.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Małe Słodkości #Desery Desery CIASTECZKOWA POKUSA +3 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: