
BABECZKI CZEKOLADOWE Z SYROPEM KAWOWYM
Rewelacyjnie sprawdzają się przy podwieczorkowej kawie :)
Składniki na 12 sztuk:
50 g kakao
200 g miałkiego brązowego cukru np. muscovado
125 ml wrzącej wody
85 g deserowej czekolady, posiekanej
2 żółtka, z dużych jajek
30 g zmielonych migdałów
50 g mąki orkiszowej razowej
4 białka, z dużych jajek
Wszystkie składniki powinny być w tempraturze pokojowej.
Do naczynia przesiać kakao, dodać cukier i wrzątek. Wymieszać do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Do sosu czekoladowego dodać 2 żółtka, natychmiast wymieszać rózgą kuchenną. Dodać migdały, mąkę i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić białka. Dodać je do ciasta czekoladowego, w 3 turach, delikatnie wymieszać w celu rozluźnienia struktury ciasta.
Formę na muffiny (standardową, na 12 sztuk) wysmarować masłem i oprószyć maką pszenną; nadmiar mąki strzepać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy gniazda w formie.
Piec w temperaturze 160ºC przez 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, następnie każdą babeczkę podważyć nożem, wyjąć z formy, przestudzić.
Przed podaniem polać syropem kawowym.
Syrop kawowy:
140 g miałkiego brązowego cukru np. muscovado
160 ml wody
1 łyżka kawy instant w proszku
Cukier i wodę umieścić w małym ganuszku. Zagotować i gotować bez przykrycia przez około 15 - 20 minut do zgęstnienia syropu (pamiętając, że syrop gęstnieje również podczas studzenia). Pod sam koniec dodać kawę i wymieszać. Przestudzić.
Polubili:
Lidusia54
aureolla1
blackshadow44
Sunny363
Anek0208
Misiek97
odczepsie
01091987
agusiaa2003
niepodobna
oraz 4 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: