love_love

love_love

Dodane 27.02 o 13:22
Obserwuj
Babeczkowe bałwanki

 Składniki na 8 - 12 miętowych babeczek:
 125g miękkiego masła lub margaryny
 125g cukru
 2 jajka
 150g mąki
 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka esencji miętowej
 Do dekoracji:
 2 opakowania po około 500g lukru plastycznego
 barwniki spożywcze w żelu
 Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 
 Do misy miksera wrzuć tłuszcz, cukier, jajka, mąkę, proszek i esencję miętową. Za pomocą końcówki do mieszania ciasta wymieszaj składniki na gładką masę. Łyżkami lub łyżką do lodów rozdziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy babeczki można wyjmować z piekarnika. 

 Babeczki przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. 
 Przygotuj około 1 kg białego lukru plastycznego. Zwykle używam gotowego. Oprósz blat cieniutka warstwą cukru pudru, to zapobiegnie przyklejaniu lukru do blatu, i rozwałkuj około 300g lukru na placek grubości około 3 milimetrów. Okrągłą foremką wytnij tyle kółeczek ile upiekłaś/eś babeczek. 
 Każdy plasterek lukru odrobinę zwilż przegotowaną i przestudzoną wodą i przyłóż do wierzchu babeczki. W ten sposób lukier dosłownie przyklei się do ciasta.
 Następnie oderwij po kawałku białego lukru dodaj do niego odrobinę barwnika i ugniataj aż lukier połączy się z barwnikiem i nabierze pożądanego koloru. Przygotuj główki bałwanków zgodnie z tym co podpowiada Ci wyobraźnia.Smacznego :D

Babeczkowe bałwanki


Składniki na 8 - 12 miętowych babeczek:
125g miękkiego masła lub margaryny
125g cukru
2 jajka
150g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji miętowej
Do dekoracji:
2 opakowania po około 500g lukru plastycznego
barwniki spożywcze w żelu
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć tłuszcz, cukier, jajka, mąkę, proszek i esencję miętową. Za pomocą końcówki do mieszania ciasta wymieszaj składniki na gładką masę. Łyżkami lub łyżką do lodów rozdziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy babeczki można wyjmować z piekarnika.

Babeczki przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj około 1 kg białego lukru plastycznego. Zwykle używam gotowego. Oprósz blat cieniutka warstwą cukru pudru, to zapobiegnie przyklejaniu lukru do blatu, i rozwałkuj około 300g lukru na placek grubości około 3 milimetrów. Okrągłą foremką wytnij tyle kółeczek ile upiekłaś/eś babeczek.
Każdy plasterek lukru odrobinę zwilż przegotowaną i przestudzoną wodą i przyłóż do wierzchu babeczki. W ten sposób lukier dosłownie przyklei się do ciasta.
Następnie oderwij po kawałku białego lukru dodaj do niego odrobinę barwnika i ugniataj aż lukier połączy się z barwnikiem i nabierze pożądanego koloru. Przygotuj główki bałwanków zgodnie z tym co podpowiada Ci wyobraźnia.Smacznego :D

Zszywka przypięta także na tablicach:
babeczki, mufunki boze narodzenie inspiracje muffinkowa wyspa babeczki +1 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: