Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Babka jogurtowo - cytrynowa


Zdecydowania jedna z bardziej wilgotnych babek jakie upiekłam. Nie wyrasta bardzo wysoka, więc możecie ją upiec w formie keksowej, jeśli chcecie mieć nieco wyższe ciasto. Deliaktna, cytrynowa i mi bardzo smakowała...całkiem miła odmiana od poprzednich ciast.



Przepis częściow zaczerpnięty ze strony :food Network

Składniki: Przed pieczeniem dobrze jest składniki zbliżyć do temp. pokojowej

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego (gęstego)
1 i 1/4 szklanki cukru
3 bardzo duże jajka
otarta skórka z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Na polewę:

szklanka cukru pudru
około 2 łyżek soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.Odsawić na bok

W osobnym naczyniu połączyć razem : jajka, jogurt, ekstrakt, olej, skórkę i sok z cytryny.

Suche składniki wymieszać z mokrymi.

Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą formy ( jeśli pieczemy z blaszce, to wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia)

Piec w 180*C przez około 35 minut. Najlepiej zasugerować się patyczkiem:) Ciasto Powinno być rumiane!.

Gorącą babkę polecam wyjąć delikatnie z formy dopiero gdy się nieco przestudzi, bowiem ciasto jest dość delikatne.

Ostudzoną polukrować( Składniki na lukier oczywiśćie połączyć razem)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: