Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Najprostszy i najlepszy prz...
Racuchy budyniowe z jabłkam...
Bananowo-orzechowy proteino...
CZEKOLADOWA ROZKOSZ.
Milky Way

Biszkopt:

* 6 j...
Zupa krem „góralska” z serk...
Muffiny z białą czekoladą i...
Babka kawowa

Babkę przygot...
Babka ziemniaczana z cukini...
Cytrynowiec 


Orzeźwiające...
Bananowa krówka (bez piecze...
Niebieski sernik (bez piecz...
BACI DI DAMA
WŁOSKIE CIASTE...
Brzoskwiniotka – kruche cia...

Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

#cake #sernik #maliny SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOW... Potato dauphinoise czyli zi... Mięso mielone po bałkańsku Makowiec w pieluszkach Pierś z kurczaka w sosie or... Pierś z kurczaka w sosie or... Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r...

Babka kawowa


Babkę przygotowuję się bardzo szybko. Pięknie się prezentuję, bo łączy w sobie 3 kolory. Smak kawowy jest bardzo wyczuwalny. Babka jest idealna do popołudniowej kawy jak i na świąteczny stół.

16 porcje 60min Łatwy

• 200g masła,
• 200g cukru,
• ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
• 4 jajka,
• 250g mąki,
• 50g mąki ziemniaczanej,
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ szklanki mleka,
• 40g kawy cappuccino,
• 2 łyżki kawy mielonej,
• 2 łyżeczki kakao,

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach. Mieszamy do połączenia.
Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta pozostawiamy bez zmian. Do drugiej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kakao i kawę mieloną, mieszamy.
Formę na babkę (lub małą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do formy przekładamy ciasto. Najpierw ciasto ciemne, później ciasto z cappuccino, a na koniec ciasto jasne. Nóż zanurzamy w cieście i robimy zygzak, aby warstwy się przemieszały.
Ciasto pieczmy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Podajemy oprószone cukrem pudrem. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mojeee Jedzonko przepisy kuchnia +2 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: