Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 16.04 o 11:03
 1198
BABKA SZPINAKOWA

Składniki:

100 g świeżego szpinaku
120 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
2 jajka
lukier

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Liście szpinaku razem z olejem przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem - tak przygotowany szpinak dodajemy do ubitych jajek. Dosypujemy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem - użyłam formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Smacznego:)

BABKA SZPINAKOWA

Składniki:

100 g świeżego szpinaku
120 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
2 jajka
lukier

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Liście szpinaku razem z olejem przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem - tak przygotowany szpinak dodajemy do ubitych jajek. Dosypujemy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem - użyłam formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Smacznego:)

kasiace1

czy szpinak może być mrożony?

7.05 o 12:21       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Anek0208
pannakocurek
zook
Dorotasreb
Agnieszka177
jagodka_ok
madziulaw90
patrysiaxd9
kamilatoja
phobia

oraz 12 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY