Bajaderki
Składniki na ok. 12 ‐ 14 szt.:
Ilość Składnik
50 dag ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy
kremowej, żelatyny, owoców itp.)
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
60 g masła
⅓ szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele)
200 g dżemu, marmolady lub powideł
½ łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego opcjonalnie 1-2 łyżki rumu, likieru migdałowego lub innego alkoholu
2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
3 łyżki kakao
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast wartododać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce. Odstawić do stężenia.
Polubili:
moni102
Użytkownicy także przypinają:
moniatom
muszę wypróbować, wyglądają cudnie, aż szkoda jeść:)