Refleksja nad literaturą staropolską. Czy warto do niej wracać?


Więcej zszywek z tablicy

KUCHNIA

Snickers - BEZ PIECZENIA ! ...
Szybkie ciasto marchewkowo ...
.......
...
...
...
...
SZARLOTKA
calzone
Mocha Semifreddo
KURCZAK W CIEŚCIE KOKOSOWYM :)
mufinki o smaku pączków
Sałatka
ZEBRA
Bajaderki
Składniki na ok. ...
...
Jak co jeść?

Skoro wiemy j...
...
...
P Ą C Z K I      W     5 M ...
świetne *__*
Słoik - Smalczyk z cebulką ...
moniatom

moniatom od Anita205

Dodane 4.02 o 21:11
Obserwuj

Bajaderki

Składniki na ok. 12 ‐ 14 szt.:
Ilość Składnik
50 dag ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy
kremowej, żelatyny, owoców itp.)
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
60 g masła
⅓ szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele)
200 g dżemu, marmolady lub powideł
½ łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego opcjonalnie 1-2 łyżki rumu, likieru migdałowego lub innego alkoholu
2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
3 łyżki kakao
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast wartododać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce. Odstawić do stężenia.

Polubili: moni102
Zgłoś naruszenie

moniatom

muszę wypróbować, wyglądają cudnie, aż szkoda jeść:)

 |  4.02 o 21:11  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: