Bunt jednostki wobec zasad społecznych


Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Bułeczki jogurtowe

 45 dkg...
Makaron z kurczakiem, szpin...
Szpinakowe placuszki z twar...
Składniki

    300g mrożone...
Pizza z kalafiora"zast...
Sprytny sposób na naleśniki
Szpinakowe placuszki  1 pac...
nadziewane bakłażany. prost...
Zapiekanka gyros:


 Składn...
Chleb pita

Mięciutkie, pus...
Mój domowy chleb pełnoziarn...
PASZTECIKI

SKŁADNIKI

CIAS...
Skład:
100 g brokułów
50 g ...
Naczynie żaroodporne nasmar...
Potrawy Półgodzinne: Zielon...
ZUPA Z KUKURYDZY I CURRY

S...
zapiekanka
curry z kurczakiem i kalafi...
KABACZEK FASZEROWANY MIELON...
KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z ...
Bakłażany zapiekane z kiszo...
2  marchewki
2 ząbki czosnk...
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Mega łatwa zapiekanka i to ...
Omlet z piekarnika to opcja...
ifka3

ifka3 od edzial

Dodane 11.06 o 21:45
Obserwuj

Bakłażany zapiekane z kiszoną kapustą i suszonymi

grzybami

Składniki

2 bakłażany średniej wielkości (każdy o wadze około 35 dag)
3/4 kg kiszonej kapusty
1 cebula średniej wielkości
spora garść suszonych grzybów
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do pieczenia:
4 łyżki oleju

opcjonalnie:
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (można zastąpić ciemnym sosem sojowym)

do podania:
kilka gałązek natki pietruszki

Przepis
Grzyby opłucz w wodzie (by pozbyć się ewentualnego piasku). Przełóż go garnka, zalej 3 szklankami wody, gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Spróbuj kapusty - jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą. Jeśli zaś jej smak Ci odpowiada, przełóż kapustę do garnka, wlej około 4 szklanek wody (kapusta powinna w niej swobodnie pływać) i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękka (około 40 minut), ale jeszcze chrupka. Dodaj do kapusty wodę z gotowania grzybów i odparuj płyn na dużym ogniu.
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Grzyby pokrój na cienki paseczki.
W dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż często mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kapustę i grzyby, dokładnie wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym - kapusta powinna mieć wyraźny, mocno pieprzny smak.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 2 cm. Z zewnętrznych kawałków odetnij długi kawałek, tak by położone kawałki się nie chybotały. Każdy kawałek kilka razy nakłuj widelcem.
Blachę posmaruj olejem, ułóż na nim plastry bakłażanów, wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut. Po tym czasie na bakłażanach ułóż warstwę kapusty, spryskaj olejem i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj przez 10 -15 minut, aż kapusta na wierzchu zacznie się lekko przypiekać.
Danie świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: