Więcej zszywek ze źródła

gotujmy.pl

Pstrąg tęczowy w marynacie ... Rogaliki z czekoladowym nad... Papryka w zalewie słodko-kw... Bułki twarogowe Halibut w sosie slodko- kwasny Przekąski z ciasta francusk... deser panna cotta Rurki ze śmietaną i serem m... Corn dogi
Maria_anna

Maria_anna

Dodane 6.03 o 16:10 z

gotujmy.pl

Obserwuj

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami


"Bardzo wilgotna i aromatyczna bananowa babka"


225 g mąki pszennej
150 g cukru brązowego muscovado
110 g masła
80 g rodzynek
40 g orzechów włoskich
40 g orzechów brazylijskich
2 banany
1 laska wanilii
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta galki muszkatałowej
szczypta soli

Dekoracja

100 g gorzkiej czekolady
20 g masła

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z cukrem muscovado, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia.

W misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rozpuszczone masło z cukrem. Całość mieszamy.

W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i drobno pokrojone orzechy włoskie oraz brazylijskie. Składniki mokre przelewamy do suchych. Ciasto mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione banany.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem.

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35-40 minut

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Przygotowaną masą dekorujemy babkę.

Zszywka przypięta także na tablicach:
słodkości
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: