


Bardzo delikatne placuszki.
Przepis Nigelli z "Forever summer".
Składniki:
250 g serka risotta/ lub biały 3-krotnie mielony
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mÄ…ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
można dodatkowo posłodzić (ja dałam około 2 łyżek cukru)
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem.
Zszywka przypięta także na tablicach:
chlebki, bulki i drozdzowki pyszności Ulubione jedzenie ;D +49 innych
chlebki, bulki i drozdzowki pyszności Ulubione jedzenie ;D +49 innych
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: