Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Ciasto w 5 min ze śliwkami
Zastrzyk gotówki na 30 urod...
bułki drożdżowe
Tureckie pide z mięsem miel...
Śliczne to!
Tureckie pide z mięsem miel...
Bardzo puszyste bułeczki

S...
Szybkie ciasto "Monte&...
Drożdżówki z Twarogiem i Kr...
Roladki z rukolą
Muffiny wytrawne - jajeczne...
Chłopski garnek po mojemu
Pyszne Pasty Kanapkowe: TOP...
Jaka Sałatka Na Święta? TOP...
Bułeczki czosnkowe

Pyszne ...
Chaczapuri Adżarskie.
Bardz...
Ekspresowe bułeczki bez wyr...
Ciasto słonecznikowiec, bez...
Jak spolic krepla :)
Sernik który zawsze wychodz...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w... Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki Waniliowe ciasto z żurawiną Biskwity z bitą śmietaną i ...
justka85

justka85 od safari

Dodane 21.03 o 8:34 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Bardzo puszyste bułeczki


Składniki na 12 - 16 bułek:

1 szklanka letniego mleka
110 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
1 - 2 łyżki cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto:

jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Przepisy Pomysły pyszności +29 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: