Ganja_

Ganja_

Dodane 18.07 o 10:29
Obserwuj
BATATOWE KLUSKI JAGLANE Z MALINAMI I JAGODAMI POLANE JOGURTEM

Pzrepis:

50g kaszy jaglanej
60g puree z batata
40g mąki ziemniaczanej
sól
stewia (lub inne słodzidło)
ok. 100g jogurtu naturalnego
maliny i jagody

Kaszę płuczemy wpierw w zimnej, następnie we wrzącej wodzie. Gotujemy w osolonej wodzie do całkowitego jej wchłonięcia. Po ugotowaniu blendujemy razem z batatem i stewią. Pozostawiamy do ostygnięcia, np. w lodówce. Deskę posypujemy trochę naszykowaną mąką, wykładamy przestudzoną kaszę i wyrabiamy dosypując po trochu mąki. Z ciasta toczymy wałeczek i odcinamy kawałki, z których formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Po 2 - 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z jogurtem naturalnym (u mnie również lekko posłodzony), malinami oraz  jagodami.
Smacznego!

BATATOWE KLUSKI JAGLANE Z MALINAMI I JAGODAMI POLANE

JOGURTEM

Pzrepis:

50g kaszy jaglanej
60g puree z batata
40g mąki ziemniaczanej
sól
stewia (lub inne słodzidło)
ok. 100g jogurtu naturalnego
maliny i jagody

Kaszę płuczemy wpierw w zimnej, następnie we wrzącej wodzie. Gotujemy w osolonej wodzie do całkowitego jej wchłonięcia. Po ugotowaniu blendujemy razem z batatem i stewią. Pozostawiamy do ostygnięcia, np. w lodówce. Deskę posypujemy trochę naszykowaną mąką, wykładamy przestudzoną kaszę i wyrabiamy dosypując po trochu mąki. Z ciasta toczymy wałeczek i odcinamy kawałki, z których formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Po 2 - 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z jogurtem naturalnym (u mnie również lekko posłodzony), malinami oraz jagodami.
Smacznego!

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
LeeMinAh
sweet280795
Fithealthylife
PiiieguS
26cassie26
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY