kawka1

kawka1

Dodane 27.04 o 22:32
Obserwuj
Batoniki owsiane bez pieczenia z kokosem, masłem orzechowym i czekoladą

1 szkl masła orzechowego

1/2 szkl miodu (w wersji wegańskiej można pominąć)

1/2 szkl oleju kokosowego (można zastąpić masłem)*

220 g posiekanej gorzkiej czekolady

100 g wiórków kokosowych (1szklanka)

2 szkl płatków owsianych górskich

1/2 szkl posiekanych orzechów pekan lub innych

Najlepiej użyć nierafinowanego oleju, który ma piękny kokosowy zapach, ale rafinowany też będzie ok.

Mieszamy ze sobą płatki, orzechy i wiórki i odkładamy. Foremkę 22 x 19 cm (może być też trochę większa/mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia.

Masło orzechowe, miód i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając – nie doprowadzamy do zagotowania!

Kiedy wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wsypujemy mieszankę suchych składników, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do foremki.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub całą noc, aż masa stężeje. Kroimy ostrym nożem. Batoniki owsiane przechowujemy w lodówce (w temperaturze pokojowej miękną).

Batoniki owsiane bez pieczenia z kokosem, masłem orzechowym

i czekoladą

1 szkl masła orzechowego

1/2 szkl miodu (w wersji wegańskiej można pominąć)

1/2 szkl oleju kokosowego (można zastąpić masłem)*

220 g posiekanej gorzkiej czekolady

100 g wiórków kokosowych (1szklanka)

2 szkl płatków owsianych górskich

1/2 szkl posiekanych orzechów pekan lub innych

Najlepiej użyć nierafinowanego oleju, który ma piękny kokosowy zapach, ale rafinowany też będzie ok.

Mieszamy ze sobą płatki, orzechy i wiórki i odkładamy. Foremkę 22 x 19 cm (może być też trochę większa/mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia.

Masło orzechowe, miód i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając – nie doprowadzamy do zagotowania!

Kiedy wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wsypujemy mieszankę suchych składników, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do foremki.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub całą noc, aż masa stężeje. Kroimy ostrym nożem. Batoniki owsiane przechowujemy w lodówce (w temperaturze pokojowej miękną).

Zszywka przypięta także na tablicach:
Dieta i żywność
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: