Biała kiełbasa duszona w kapuście z suszonymi grzybami
50g suszonych grzybów, 500g kiszonej kapusty, 5 białych kiełbas, 2 cebule, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, szczypta ostrej papryki, 1,5-2 szklanki wody sól, pieprz Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i moczymy przez godzinę. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 30 minut ze szczyptą soli. Po ugotowaniu grzyby studzimy i kroimy w paski. Kiszona kapustę płuczemy i gotujemy przez 40 minut. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy wodę. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na oleju. Biała kiełbasa duszona w kapuście2. Do cebuli dodajemy kiełbasę i obsmażamy ją na rumiano z każdej strony. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Biała kiełbasa duszona w kapuście3. Dodajemy kapustę, grzyby, koncentrat pomidorowy, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około godziny doprawiając do smaku. Biała kiełbasa duszona w kapuście4. Najlepiej wodę dolewać stopniowo tzn. po około pół szklanki. Kiełbasę podajemy ze świeżym pieczywem
Użytkownicy także przypinają: