Dwa światy: pogan i chrześcijan w „Quo vadis?”- charakterystyka porównawcza


Więcej zszywek z tablicy

ciasta

Sernik chałwowy bez pieczen...
Babka drożdżowa z czekoladą...
CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE Z...
Cytrynowiec z żurawiną bez ...
Maxi King
Składniki na mlec...
Ciasto Biedronka
Ciasto " Puszek "...
Ciasto Michałek <3 Przep...
BISZKOPT
 Biszkopt pieczony...
3 bit na biszkopcie, ja wla...
Babka drożdżowa z czekoladą...
wspaniały pomysł
mazurek czekoladow z m&...
Ciasto zebra kolorowa. Prze...
Toffi orzechowe bez pieczen...
Ciasto ze szpinakiem !  - S...
Pyszny tort "leśny mec...
Harataniec
(przepis po klik...
USTA ADAMA
Ciasto kawowo-biszkoptowe 
...
...
...
KREMÓWKA 
biszkopt:
4 jaja
...
Klk w zdj.
Bananowiec *.*
Przepis po k...
Fale Dunaju z jabłkami

Skł...
basia57

basia57 od kwiatka_platka

Dodane 2.12 o 17:56
Obserwuj

BISZKOPT

Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu).
Biszkopt z tego przepisu urośnie dzięki prawidłowo ubitym białkom. Im więcej pęcherzyków powietrza wtłoczymy do białek podczas ubijania, tym wyższe i bardziej pulchne będzie nasze ciasto.
Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21x30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):

7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
Pamiętajmy, że ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
Żółtka bardzo dokładnie oddzielamy od białek.
Białka wlewamy do szklanej lub metalowej misy i ubijamy - początkowo na niskich, później na coraz wyższych obrotach miksera. Na tym etapie nie ubijajmy białek zbyt długo, gdyż można je "przebić".
Kiedy piana stanie się lekko sztywna stopniowo ( cały czas miksując) łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier.
Od momentu gdy dodamy pierwszą porcję cukru nie ma już możliwości przebicia piany, dlatego miksujemy tak długo, aż ostatnia porcja cukru całkowicie się rozpuści.
Kiedy ubita piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pie...

Zgłoś naruszenie

Paulaa01

 |  8.10 o 19:41  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: