Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny
i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier.
Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
Jasminka
ile ma się piec?
hateORlove
dziś testuje :)
tekila_95
Kiedy dodajemy mąkę? Mieszamy ją razem z żółtkiem i wtedy dodajemy czy jak?
Anjach
Polecam tez przepis ... ja robilam go juz dwa razy i wychodzi faktycznie taki wysoki.. a przepis juz zaistnial w moim zeszycie.........;):)
AgnieszkaBKK
a mąkę kiedy dodajemy???
malenstwo90
szklanka szklance nie rowna mozna wiedziec ile to bedzie w gramach
Mania555
Przepis ktory nigdy mnie nie zawiódł :) 4 jajka, 1 szklanka cukru miksujemy w szklance 250ml. wsypujemy 2 plaskie łyżekczki proszku +2 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypujemy mąki tak aby szklanka była pełna! Dodajemy to do Naszych jajek i cukru i miksujemy aż masa będzie odpowiednia ;) Polecam :D
ewabe
A ja mam taki przepis na biszkopt,zawsze się udaje i jest wysoki:) 4 jajka,1 szklanka cukru,1,5 szklanki mąki krupczatki.Koniec,Cale jajka ubić z cukrem na jednolitą masę,dodać mąkę i upiec w 180C przez 45 minut.
katadora
Zapomniałam dodać ,że jest to właśnie przepis na tortownicę 24 cm.
katadora
Mój sprawdzony i niezawodny przepis na biszkopt; 5 jaj (dużych) 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie;białka ubić na sztywno,potem dalej miksując dodawać stopniowo cukier.Po dodaniu cukru wlać żółtka,zmiksować z białkami.Następnie wsypać przesiane mąki i proszek i wymieszać robotem na najniższych obrotach.Po upieczeniu koniecznie spuścić na podłogę.Z czystym sumieniem polecam ten przepis a pieczeniem (zwłaszcza tortów)zajmuję się zawodowo.
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.