
Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny
i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier.
Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
...
jogobelka
Właśnie się upiekł,jest pachnący i piękny.Jutro ciąg dalszy tzn.kremy i truskawki :D
malgosia62
robiłam ......i
angel30
MTB - Moja Ty Bohaterko.....hihi przepis genialny, właśnie takiego szukałam. Dzisiaj robiłam wyszedł taki jak na zdjęciu
lkwszpaku
robiłem "Ciasto Fantastyczne z owocami " które znalazłem na youtube i wychodziło zawsze przepyszne. Marchewkowe także opanowane. Może teraz czas na Biszkopt? Początki przekładańca lub tortu już by były... dziękujemy za przepis. pozdrawiam piotr i aneta
Hope_1
wlasnie go pieke :) (jak dlugo musi siedziec w piecu?)
darula33
biszkopt wychodzi rewelacyjny, piekłam wczoraj od razu z podwójnej porcji na tort dla synka. Zdecydowanie najlepszy przepis jakiego użyłam do tej pory i na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam:)
SylwiuK
dzisiaj zrobilam pierwszy raz i wyszedl suuper : ) bardzo latwy przepis : d
agatak20
Robiłam wiele razy w wersji jasnej i w wersji z kakao. Wychodzi rewelacyjnie!!!
AgnieszkaRaszka
Robiłam, rewelacja, także polecam :)
Wirydiana
dzięki, tak to jest jak jest się kulinarnym analfabetą ;)
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
Ciasto bez pieczenia Tortownica 30,5 x 11,7 ...
0
1
0
Zaloguj się, aby dodać komentarz.