Jak można rozumieć ucieczkę od świata św. Aleksego?


Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Tarta z malinami
Szybkie ciasto jogurtowe z ...
Serowe muffiny z warzywami
Ciasto kostka malinowa
Składniki na sernik malinow...
SKŁADNIKI  OK. 30 SZTUK 2 s...
Waniliowe ciasto z mlekiem ...
BISZKOPT W tortownicy o śre...
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI
Ciasto czekoladowe bez piec...
Ciasto rodzynkowiec
Ciasto bez pieczenia Ekler
...
Ciasto czekoladowe bez piec...
Zapiekany makaron z sosem s...
Ciasto piankowe z soczystym...
Babka cytrynowa wilgotna
Super ciasto bananowo-czeko...
ciasteczka z maslem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem...
Ciasto bananowe z cynamonem
Delikatnie pomarańczowe cia...
Muffinki czekoladowe z bananem
CIASTO ORZECHOWE Z BIAŁĄ CZ...
Sernik królewski z owocami....
Ciasto Bounty "Pyszne ...
Asik1692

Asik1692 od wiedzmanna

Dodane 19.11 o 23:17
Obserwuj

BISZKOPT W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga

wysokość 7 cm (jak na zdjęciach, mam wysoką formę). W klasycznej tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 5 cm wyrasta po same brzegi formy, czyli ma wysokość 5 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu? Prześledź sposób wykonania, co mogłeś zrobić inaczej? Czy dobrze odmierzyłeś mąkę i pozostałe składniki? Może użyłeś innej mąki niż pszennej? Czy prawidłowo ubiłeś białka (nie przebiłeś)? A może mało delikatnie wymieszałeś je z pozostałymi składnikami i białka opadły? Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym białkom. Smacznego :-).

Zgłoś naruszenie

Fashionistka022

na ile razy da się go przekroić? :)

 |  1.12 o 9:17   Pokaż odpowiedzi

czarnulka87_21

robiłam już biszkopt z tego przepisu kilka lat temu ..jest niezawodny i naprawde pyszny ....

 |  21.11 o 4:47   Pokaż odpowiedzi

AvelineS

przepis sprawdziłam dzisiaj. biszkopt wyszedł rewelacyjny. efekt na mojej tablicy Kuchnia. ☺️

1  |  19.11 o 19:48  

kropka86

dzięki zajeb..przepis!

 |  19.11 o 16:35  

KinderPingui

O kurcze, za tydzień robię tort dla chłopaka i muszę wypróbować Twój przepis :o

 |  13.11 o 23:50  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: