Dalsze losy Pana Tomasza i niewidomej dziewczynki z lektury "Katarynka"


Maria_anna

Maria_anna

Dodane 13.11 o 18:34
Obserwuj
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella


NA BISZKOPT:

    jajka
    4 sztuki
    cukier
    0.75 szklanki
    mąka pszenna
    0.75 szklanki
    budyń śmietankowy
    1 opakowanie
    olej rzepakowy
    2 łyżki

JABŁKA PRAŻONE:

    jabłka
    1 kilogram
    cukier z prawdziwą wanilią
    3 łyżki
    galaretka cytrynowa
    2 opakowania
    woda gorąca
    1 szklanka

NA PIANKĘ STRACIATELLA:

    śmietana kremowa 30%
    1.5 szklanki
    galaretka cytrynowa
    1 opakowanie
    woda gorąca
    1 szklanka
    czekolada gorzka
    50 gramów



Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23x33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia.

Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia. 
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia.

Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella



NA BISZKOPT:

jajka
4 sztuki
cukier
0.75 szklanki
mąka pszenna
0.75 szklanki
budyń śmietankowy
1 opakowanie
olej rzepakowy
2 łyżki

JABŁKA PRAŻONE:

jabłka
1 kilogram
cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżki
galaretka cytrynowa
2 opakowania
woda gorąca
1 szklanka

NA PIANKĘ STRACIATELLA:

śmietana kremowa 30%
1.5 szklanki
galaretka cytrynowa
1 opakowanie
woda gorąca
1 szklanka
czekolada gorzka
50 gramów



Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23x33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia.

Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: