Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Czekoladowo - orzechowy   t...
Czekoladowo -orzechowy tort...
Pistacja pod  chmurką
Ciasto  orzechowy  cymesik
Imieninowy  tort pistacjowy .
Pistacjowy  ,  tort   imien...
"  Chałwowiec "
Mocno   czekoladowe  ciasto...
Ciasto   Nostalgia
Ciasto   Nostalgia
Jesienna "   Poranna  ...
Jesienny  kaprys .  Tort  z...
Tort ,  Jesienny Kaprys ,  ...
Ciasto  ,  Skarb  Ali  Baby .
Tort
"Tornado "
Ciasto   z  masą  kajmakową...
Urodzinowy   tort orzechowy
Orzechowy   tort  urodzinowy
Borówki   w  makowym  biszk...
Borówki   w  makowym  biszk...
Sernik   aksamitny.
Sernik   aksamitny
Rolada   z  masą  orzechową...
Tort   Pistacjowy
Tort   Pistacjowy
renb

renb

Dodane 11.11 o 14:24
Obserwuj
BISZKOPT Z KAKAEM I ORZECHAMI
Jako że ten biszkopt będzie cięższy , musimy pomóc mu urosnąć za pomocą jajek i proszku do pieczenia.
Ja do niego biorę

8 jajek { oddzielnie ubijam żółtka i białka} jajka L . 
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki 
1/2 szklanki kakaa { może być lekko mniej }
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych.
Łączymy ze sobą już ubite żółtka i białka , jak pisałam już wcześniej mieszając bardzo delikatnie, dodajemy mąkę z proszkiem , następnie kakao a na koniec orzechy. Pamiętajmy aby dodać orzechy ale zostawić niewielką ilość którą posypiemy już biszkopt gdy wlejemy go do tortownicy.
Biszkopt wlewamy do tortownicy która ma wyłożone tylko dno papierem , nie smarujemy boków. Posypujemy biszkopt resztą orzechów.
Ta warstwa posypana sprawdza się super przy robieniu tortu, pomiędzy warstwami kremy mamy wtedy fajny chrupiący i dobrze wyczuwalny smak orzecha a nie musi to być wcale tort orzechowy.
Ja zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 min.
Wyjmuję od razu i studzę , dopiero otwieram tortownicę. 
Na masę wykorzystałam śmietanę 36% , na każdą warstwę jeden pojemniczek śmietany 250 ml. + 4 łyżki cukru + 1/2 szkl. orzechów mielonych { ja wykorzystałam laskowe} + 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody . 
Poncz 
1/2 litra wody + sok z 1/2 cytryny + 50 ml. spirytusu , nasączamy każdą warstwę . 
Do otynkowania 
masło 300 g. + 3 szkl . cukru pudru + 3 lub 4 łyżki soku z cytryny . 
Marcepan 
Kostka , rozwałkowana na cukrze pudrze . Marcepan jest ułożony na samym dole , pomiędzy warstwami dżemu. 
Dżem . według smaku .

BISZKOPT Z KAKAEM I ORZECHAMI

Jako że ten biszkopt będzie cięższy , musimy pomóc mu urosnąć za pomocą jajek i proszku do pieczenia.
Ja do niego biorę

8 jajek { oddzielnie ubijam żółtka i białka} jajka L .
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakaa { może być lekko mniej }
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych.
Łączymy ze sobą już ubite żółtka i białka , jak pisałam już wcześniej mieszając bardzo delikatnie, dodajemy mąkę z proszkiem , następnie kakao a na koniec orzechy. Pamiętajmy aby dodać orzechy ale zostawić niewielką ilość którą posypiemy już biszkopt gdy wlejemy go do tortownicy.
Biszkopt wlewamy do tortownicy która ma wyłożone tylko dno papierem , nie smarujemy boków. Posypujemy biszkopt resztą orzechów.
Ta warstwa posypana sprawdza się super przy robieniu tortu, pomiędzy warstwami kremy mamy wtedy fajny chrupiący i dobrze wyczuwalny smak orzecha a nie musi to być wcale tort orzechowy.
Ja zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 min.
Wyjmuję od razu i studzę , dopiero otwieram tortownicę.
Na masę wykorzystałam śmietanę 36% , na każdą warstwę jeden pojemniczek śmietany 250 ml. + 4 łyżki cukru + 1/2 szkl. orzechów mielonych { ja wykorzystałam laskowe} + 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody .
Poncz
1/2 litra wody + sok z 1/2 cytryny + 50 ml. spirytusu , nasączamy każdą warstwę .
Do otynkowania
masło 300 g. + 3 szkl . cukru pudru + 3 lub 4 łyżki soku z cytryny .
Marcepan
Kostka , rozwałkowana na cukrze pudrze . Marcepan jest ułożony na samym dole , pomiędzy warstwami dżemu.
Dżem . według smaku .

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: