Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Krem czekoladowy do tortu
Zielono-biała sałatka warst...
Ciasto   Urok   Wiedźmy
Makaron z grzybami i szpina...
Kakaowy MAKOWIEC z orzecham...
Kotlety Mielone z Warzywami
STEFANKA NA HERBATNIKACH
Sernik kajmakowy
Ciasto wiśnia z kawą
Najlepsze ciasta i ciastecz...
Odchudzone monte z kaszy ja...
Chcesz być fit? Przygotuj p...
Sałatka z kurczakiem i praż...
Ciasto Balladyna
Sałatka piątkowa
Przepyszny obiad dla całej ...
Szarlotka z kremem budyniow...
Biszkoptowa kostka z jagoda...
Cytrynowiec
Ciasto kawowy bananowiec
Ciasto jeżyki
FIT Sałatka z awokado, mozz...
ciasto Lolita (bez pieczenia)
Sylwestrowe Przekąski – TOP...
Wędlina z piersi kurczaka
Kinder Schoko Bons! :o <...

Więcej zszywek ze źródła

kuchniamniam.wordpress.com

... Ptysie z pastą jajeczną Szarlotka z kremem budyniowym Czekoladowy torcik z malino... Lodowy tort z porzeczkami i... Drożdżówki z porzeczkowym b... Naturalna bulionetka warzyw... Ziemniaczana rolada z rybą
... Sernik w biszkopcie z kreme...

Biszkoptowa kostka z jagodami


BISZKOPT NA BIAŁKACH:

1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
125 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżki kakao
woda z cytryną do nasączenia

PIANKA JAGODOWA:

330 ml śmietanki kremówki 30%
200 g słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone)
1 galaretka z owoców leśnych
1 szklanka wody

POLEWA:

100 g czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli wlewać rozpuszczone masło. Szklankę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na małych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao. Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wylać na wierzch ciasta. Na polewie można rozsypać trochę świeżych jagód. Po stężeniu ciasto pokroić w kostkę.

Ciasto można przygotować też na zwykłych biszkoptach, pieczonych na całych jajkach.

Zszywka przypięta także na tablicach:
CIASTA Ulubione
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: