
BRAMBORAKI Z BOCZKIEM I CEBULKĄ czeskie placki ziemniaczane
Składniki na 6 sporych placków: 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 1 jajko 2 pełne łyżki maki pszennej 100 g. boczku wędzonego w plastrach 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Boczek i cebulę kroję drobno, najpierw na niewielkiej ilości oleju podrumieniam boczek, po czym dorzucam cebulkę. Smażę razem do zrumienienia cebuli. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do nich jajko, szczypiorek, majeranek i podsmażoną cebulkę z boczkiem. Dosypuję mąkę, doprawiam pieprzem i solą. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej na dużej patelni i wykładam spore porcje ciasta, formując duże podłużne placki. Smażę je po ok. 3 minuty z każdej strony. Najlepsze są gorące.
Użytkownicy także przypinają:
robin9
Zaraz spróbujemy, choć bez majeranku :-(