bettypasja

bettypasja

Dodane 22.05 o 20:43
Obserwuj
Brownie

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!
– Ania Starmach

280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść migdałów
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
Jak przygotować?

Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Brownie


Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!
– Ania Starmach

280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
1 garść orzechów włoskich
1 garść migdałów
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
Jak przygotować?

Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Polubili: Venga
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: