Więcej zszywek z tablicy

Ciasto

Kostka orzechowa

Składniki...
Ciasto czekoladowo pomarańc...
Ciasto z agrestem

Składnik...
Ciasto pomarańczowo kawowe ...
Torcik czekoladowo śliwkowy...
kokosek 

To delikatne cias...
Ciasto Wielkanocne 

Jeśli ...
Najprostszy jabłecznik z pi...
Tort kokosowy

 Uważam, że ...
Sernik przekładany z owocow...
Rafaello 

Tym razem bardzo...
Lambada 

 Składniki na bis...
Ciasto Afrodyta 

Pyszne ci...
Tort Gutenberg

Tort czekol...
Pijana zakonnica | 365 dni ...
Rewelacyjna szarlotka orzec...
Ciasto Czekoladowy Raj

Do ...
TORT Z MASŁEM ORZECHOWYM I ...
OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCH...
Sernik francuski - Przepis
...
Ciasto czekoladowe z pepsi
...
Kruche ciasto ze śliwkami i...
Czekoladowa lasagne
Składni...
Ekspresowe ciasto czekolado...
CZEKOLADOWO-MLECZNE.

Pyszn...
Ciasto Milky Way

Ciasto

6...
kawka1

kawka1

Dodane 7.03 o 19:29
Obserwuj
Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 

 (forma ok 23×33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem


(forma ok 23×33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
paula97093
maJa023
anetaen_
milenaplociniczak22
WesNatalia
annlajf
Mamanamedal
LubieDynie
zuzela13
chrupka

oraz 79 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY