Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Najprostszy i najlepszy prz...
Racuchy budyniowe z jabłkam...
Bananowo-orzechowy proteino...
CZEKOLADOWA ROZKOSZ.
Milky Way

Biszkopt:

* 6 j...
Zupa krem „góralska” z serk...
Muffiny z białą czekoladą i...
Babka kawowa

Babkę przygot...
Babka ziemniaczana z cukini...
Cytrynowiec 


Orzeźwiające...
Bananowa krówka (bez piecze...
Niebieski sernik (bez piecz...
BACI DI DAMA
WŁOSKIE CIASTE...
Brzoskwiniotka – kruche cia...
14paulina14

14paulina14 od kawka1

Dodane 10.03 o 23:35
Obserwuj
Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 

 (forma ok 23×33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem


(forma ok 23×33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzonko - łatwe pomysły Pomysły przepisy Kuchnia +69 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: