"Poszukiwanie sensu istnienia w "Lalce" i "Księdze Hioba"


joleczek84

joleczek84 od kawka1

Dodane 12.03 o 16:44
Obserwuj
Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem (forma ok 23×33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 3 szkl mleka Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę). Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;) a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć 2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta. 3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu). 4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Brzoskwiniotka – kruche ciasto z brzoskwiniami i

budyniem (forma ok 23×33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 3 szkl mleka Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę). Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;) a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć 2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta. 3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu). 4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: