Więcej zszywek ze źródła

www.pasjasmaku.com

Biała kiełbasa pieczona w p... Grillowane pieczarki #smacznieizdrowo Wieprzowina po chińsku

2 p... Makaron z łososiem i brokuł... Pikantny kalafior smażony z... Kotlety mielone z rodzynkam... Spaghetti z pieczarkami i s... Makaronowa patelnia

    1/...
Maria_anna

Maria_anna

Dodane 10.12 o 20:39 z

www.pasjasmaku.com

Obserwuj

Bułeczki czosnkowe


40 dag mąki
2 dag drobnego cukru
250 ml mleka
15 g świeżych drożdży
9 dag masła
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki suszonej pietruszki
sól

Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę masła i wymieszać. Posolić.
Bułeczki posmarować mlekiem. Nożem naciąć głębokie kieszonki w bułeczkach i do każdej włożyć nadzienie. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.

Zszywka przypięta także na tablicach:
EaT! dieta Obiad jedzenie +13 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: