kawka1

kawka1

Dodane 13.11 o 18:46
Obserwuj
Bułeczki czosnkowe

Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie. 

Na ciasto:

    drożdże
    8 gr
    cukier
    1 łyżeczka
    mąka pszenna
    380 gramów
    mleko ciepłe
    200 mililitrów
    masło
    30 gr
    sól
    1.5 łyżeczek

Nadzienie:

    masło
    5 łyżeczek
    ząbki czosnku
    6 sztuk
    natka pietruszki
    2 łyżeczek
    jajko
    1 sztuk

Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy.

Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.

Bułeczki czosnkowe


Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie.

Na ciasto:

drożdże
8 gr
cukier
1 łyżeczka
mąka pszenna
380 gramów
mleko ciepłe
200 mililitrów
masło
30 gr
sól
1.5 łyżeczek

Nadzienie:

masło
5 łyżeczek
ząbki czosnku
6 sztuk
natka pietruszki
2 łyżeczek
jajko
1 sztuk

Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy.

Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione I love cooking Pomysły Przepisy +70 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: