Więcej zszywek ze źródła

zcukrempudrem.blogspot.com

nutellowy sernik z mascarpo... Wielkanocna sałatka

200 gr... Sałatka z selerem

200 gram... Pianka cappuccino mięciutkie leniwe (z ziemni... delikatne placuszki z jabłk... udka indycze pieczone w mar... rogaliki ziemniaczane z mar... wafle ze śmietanką do kawy ...

bułeczki maślane (puszyste)


0,5 kg mąki pszennej tortowej + ewentualnie 2 łyżki do podsypania
3 żółtka (z jajek M)
50 gramów stopionego, schłodzonego masła
4 kopiaste łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
50 gramów drożdży
1 szklanka mleka w temp. ciała
szczypta soli

do posmarowania:
1 rozkłócone jajo + 2 łyżki zimnego mleka


Drożdże rozprowadzić w mleku dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".

Mąkę przesiać z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym, wlać rozczyn, dodać żółtka (masła jeszcze nie dodawać),krótko zagnieść lepkie ciasto, wlać masło, wgnieść je w ciasto.
Ciasto wsadzić do omączonej michy, odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie krótko zagnieść, utoczyć wałek, podzielić go na 10 - 12 części, z każdej uformować bułeczkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 - 6 cm, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie każdą z bułeczek spłaszczyć lekko z góry dłonią, posmarować jajem z mlekiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć bułeczki, piec około 22 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli zauważymy, że bułeczki za bardzo się przypiekają z góry przykryjmy je folią aluminiową i spokojnie pieczmy dalej.

Polubili: andziabarbi
Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: