


Bułeczki na śniadanie Składniki: 500 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży 80 g masła niesolonego 180 ml mleka (używam bez latozy) 2 jajka 50 g cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania 1. Do rondelka wlać mleko i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Odstawić na bok do ostudzenia (powinno być ciepłe, nie gorące). 2. Mąkę połączyć z cukrem, solą i drożdżami w dużej misce. 3. Do mieszanki z mąką wlewać powoli mleko z masłem, stale mieszając łyżką. 4. Dodać jajka i zagnieść ciasto przez ok 5 minut (ja użyłam robota). 5. Odstawić na 1h przykryte bawełnianą ścierką. 6. Podzielić na 6-8 równych części i uformować owale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 1h, przykryte bawełnnianą ścierką. 7. Każdą z bułek naciąć ostrym nożem i posmarować rozmąconym jajkiem. 8. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
googa004
idealne i nie trzeba kolejnej godz trzymać pod ścierka bo ciasto przerasta posmarowałam i tak urosły ze większe od mojej dłoni
MaJe_CzKa222
czarnazmora, oczywiście że może być zwykłe mleko.
czarnazmora
można uzyc zwykłego mleka ?