Bułeczki nadziewane pieczarkami - na śniadanie lub
kolację Składniki 4 bułki kajzerki 40 dag pieczarek 1 spora cebula 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo zmielony czarny pieprz do podania: drobno pokrojony szczypiorek pomidorki koktajlowe (lub zwykłe) Przygotowanie Z bułek odetnij wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usuń miąższ (przyda się np. do zrobienia domowej tartej bułki). Pieczarki obierz, odkrój końcówki. Pokrój na kawałki o grubości około 1/2 cm (ale nie cieniej, żeby pozostały jędrne po usmażeniu). Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj pieczarki i nadal mieszając smaż na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić na brzegach (staraj się tak je smażyć, by nie gotowały się we własnym sosie). Dodaj masło i natkę, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj, zdejmij z ognia. Bułki napełnij usmażonymi pieczarkami, posyp startym serem. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 10-12 minut, aż ser się apetycznie przyrumieni. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem i połówkami pomidorków koktajlowych.
Użytkownicy także przypinają: