kawka1

kawka1

Dodane 24.07 o 3:05
Obserwuj
Bułeczki z jagodami



    mąka
    3 szklanki

    mleko ciepłe
    170 mililitrów

    drożdże
    50 gramów

    cukier
    160 gramów

    cukier wanilinowy
    1 opakowanie

    jajka
    3 sztuki

    masło lub margaryna
    50 gramów

    sól
    1 szczypta

Nadzienie:

    jagody
    400 gramów

    cukier
    100 gramów

    jajko do posmarowania
    1 sztuka

Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz ubite z cukrem i cukrem waniliowym jajka, dodajemy pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto rękami.

Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy,(ciasto powinno być pulchne i miękkie). 

Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części. Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.
Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Bułeczki z jagodami




mąka
3 szklanki

mleko ciepłe
170 mililitrów

drożdże
50 gramów

cukier
160 gramów

cukier wanilinowy
1 opakowanie

jajka
3 sztuki

masło lub margaryna
50 gramów

sól
1 szczypta

Nadzienie:

jagody
400 gramów

cukier
100 gramów

jajko do posmarowania
1 sztuka

Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz ubite z cukrem i cukrem waniliowym jajka, dodajemy pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto rękami.

Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy,(ciasto powinno być pulchne i miękkie).

Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części. Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.
Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: