Analiza utworu: Jan Kochanowski „Czego chcesz od nas, Panie, za Twe hojne dary?”


Więcej zszywek z tablicy

przekąski

...
mega
360 g cukierków Werther...
gofry
Proste i rewelacyjne pieczo...
Domowe placki tortilla z mą...
Pieczone pierogi pełnoziarn...
Paluszki ptysiowe
Rogaliki z marmoladą
Przepis na tortillę ( klik ...
Bułeczki z oliwkami i pietr...
calzone z paneerem
Bekonowo-kurczakowa rolada
Bułeczki ziołowo-czosnkowe ...
...
IMPREZOWA TORTILLA A'L...
Krążki cebulowe
Szpinakowe roladki z łososi...
Ciasto na gofry Składniki n...
Rolada szpinakowa z wędzony...
chrupiące gofry
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAK...
35 tortilli około 15 cm śre...
PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZA...
chleb czosnkowo-serowy
kamilka1997

kamilka1997 od Darhena

Dodane 3.02 o 19:49
Obserwuj
Bułeczki ziołowo-czosnkowe - Składniki na 16 niewielkich bułeczek: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna) 30g roztopionego masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 50g bardzo miękkiego masła 2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam) 4 ząbki czosnku ulubione zioła odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek Przygotowanie Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki: Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia). Na końcu posypać startym serem żółtym. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone. Znalezione na stylowi .pl

Bułeczki ziołowo-czosnkowe - Składniki na 16 niewielkich

bułeczek: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna) 30g roztopionego masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 50g bardzo miękkiego masła 2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam) 4 ząbki czosnku ulubione zioła odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek Przygotowanie Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki: Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia). Na końcu posypać startym serem żółtym. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone. Znalezione na stylowi .pl

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

zuzka2419

Cudowne ♡ Tylko. z moim talentem oczywiście dałam specjalnie więcej składników a wyszło mi i tak o wiele mniej

 |  28.02 o 12:30  

Adriana12356

świetne są. robiłam trochę inne nadzienie, ale i tak wyszły genialne!

 |  10.02 o 16:07  

ciasteczkowa_babcia

super bułeczki na śniadanko

 |  9.02 o 11:33  

przekichane

oj chyba ucieka dziś

 |  8.02 o 14:14  

o_rany

robilam jak w przepisie :) wyszlo mniej porcji, ciasto dobre, ale za duzo czosnku

 |  5.02 o 15:57  

olusiaaxoxo

na pewno zrobie:)

 |  4.02 o 18:24  

carmenbee

a ten serek topiony czy zwykły-biały kanapkowy?

 |  3.02 o 17:44   Pokaż odpowiedzi

olusiaaxoxo

wygladaja pysznie :)

 |  2.02 o 15:52   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: