Bułki bez drożdży!
potrzebujemy: 3 szklanki mąki 350 g jogurtu naturalnego1 łyżkę miodu lub cukru1 łyżeczkę soli1 łyżeczkę sody oczyszczonej/proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy w dowolnym kształcie bułeczkę. Bułeczki spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej placuszki z ciasta. Dobrze jest przed pieczeniem posmarować bułeczki z wierzchu wodą, aby skórka była chrupiąca. Można też posypać makiem lub sezamem albo innym ulubionym ziarnem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 min na złocisty kolor!
Użytkownicy także przypinają:
nelinka
Niestety bułeczki wyszły twarde i zakalcowate.
DanusiaK
Mozna śmietane z mlekiem pomieszac
nelinka
Jogutr można zastąpić śmietaną?