bettypasja

bettypasja

Dodane 29.12 o 11:14
Obserwuj
Bułki na jogurcie

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 6 dużych bułek

Kaloryczność kcal: 290 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej - 480 g

1 saszetka suchych drożdży - 7 g

6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego - 140 g

pół szklanki wody - około 125 ml

2 łyżki delikatnej oliwy

po łyżeczce soli i cukru

Bułki jogurtowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt naturalny wyjmij wcześniej z lodówki.
Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie ciasta - minimum 60 minut oraz wyrastanie bułek przed pieczeniem - 30 minut. 
Z podanej porcji składników upiekłam 6 bułek pszennych jogurtowych wielkości średniego grejpfruta. 

Do upieczenia bułek pszennych na jogurcie użyłam drożdży suszonych. Możesz też użyć drożdży świeżych. Potrzebujesz wówczas 20 gramów świeżych drożdży. Ze świeżych drożdży należy zrobić zaczyn, co opiszę w dalszej części przepisu. Bułeczki jogurtowe zjadam na ciepło, gdy są najbardziej chrupiące. Takie bułeczki podczas rozrywania na pół rozkosznie parują i bosko pachną.

Bułki na jogurcie


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 6 dużych bułek

Kaloryczność kcal: 290 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej - 480 g

1 saszetka suchych drożdży - 7 g

6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego - 140 g

pół szklanki wody - około 125 ml

2 łyżki delikatnej oliwy

po łyżeczce soli i cukru

Bułki jogurtowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt naturalny wyjmij wcześniej z lodówki.
Dodatkowy czas: pierwsze wyrastanie ciasta - minimum 60 minut oraz wyrastanie bułek przed pieczeniem - 30 minut. 
Z podanej porcji składników upiekłam 6 bułek pszennych jogurtowych wielkości średniego grejpfruta. 

Do upieczenia bułek pszennych na jogurcie użyłam drożdży suszonych. Możesz też użyć drożdży świeżych. Potrzebujesz wówczas 20 gramów świeżych drożdży. Ze świeżych drożdży należy zrobić zaczyn, co opiszę w dalszej części przepisu. Bułeczki jogurtowe zjadam na ciepło, gdy są najbardziej chrupiące. Takie bułeczki podczas rozrywania na pół rozkosznie parują i bosko pachną.

Zszywka przypięta także na tablicach:
smakiem otulona Jedzonko SŁONA KUCHNIA pieczywo +11 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY