
CHIA z wanilią i borówkami Składniki: 2 szklanki
mleka kokosowego 1/2 szklanki ziarenek szałwii hiszpańskiej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) syrop klonowy lub z agawy do smaku (2-3 łyżki) borówki (lub inne, ulubione owoce) Przygotowanie: Mleko kokosowe mieszamy dokładnie z wybranym syropem, esencją waniliową lub ziarenkami wanilii i cynamonem. Wsypujemy ziarenka chia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do miseczek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub – najlepiej – na noc. Żelujące właściwości ziarenek sprawią, że powstanie gęsty deser. Przed podaniem dekorujemy borówkami lub innymi, ulubionymi owocami. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: