Więcej zszywek ze źródła

www.mojkulinarnypamietnik.pl

Pysznie kokosowe:) Dietetyczny sernik jogurtow... środa, 4 września 2013
Bakł... Chleb nacinany z serem i ma... Wafelek jak knoppers


wars... Kolorowe nalesniki :) pączusie cynamonowe monastyrska izba Bakłażan faszerowany mięsem...

Chleb nacinany z serem i masłem czosnkowym

Wróciło babie lato a z nim ciepłe popołudnia, idealne na jesienne grillowanie, spotkania ze znajomymi. Dlatego zachęcam do przygotowania pysznego chleba, przekąski, dodatku zarówno na grilla, jak i kolacje wprost z piekarnika. Chleb pięknie pachnie i przyjemnie się nim dzielić z bliskimi. Inspiracja z tej strony.



Chleb nacinany z serem i masłem czosnkowym

mały bochenek chleba (może być czerstwy)
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2-3 ząbki czosnku
200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella
oregano
dymka zielona
sól, pieprz



Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, wszystko mieszamy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe, a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Posypujemy posiekaną dymką. Chleb zawijamy w folię i zapiekamy na grillu ok. 10 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni. Pod koniec pieczenia można odkryć żeby się zrumienił z wierzchu.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Smakołyki kulinaria Jedzonko ^^ Dieta +42 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY