

Chleb pita
Mięciutkie, puszyste placuszki chlebowe z kieszonkami do nadziewania w środku
Składniki
1 i 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki maki pszennej, lub 2 pszennej i 1 pszennej razowej
2 łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie
Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczna tworzyc sie pecherzyki.
MÄ…ke wsypac do duzej miski, dodac pozostale skladniki, wlac wode z drozdzami i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc.
Przelozyc ciasto na stolnice i podzielic na 8 rownych czesci. Kazda czesc uformowac w kule - zostawic aby ciasto odpoczelo, okolo 20 minut.
Kazda kule splaszczyc i rozwalkowac lub uformowac rekami w ksztalcie krazka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze beda grubsze i pulchniejsze).
Ukladac na wylozonej pergaminem duzej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i rownie goraca blacha.
Piekarnik rozgrzac do 260ºC, wlozyc pusta blache (mozna rowniez piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzac ja kilka minut.
Wyrosniete krazki posmarowac lekko oliwka i ostroznie zsunac razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blache.
Piec przez 8-10 minut az beda bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Zszywka przypięta także na tablicach:
Do zjedzenia ;) przysmaki Gotujemy, pieczemy ! Pyszności <3 +188 innych
Do zjedzenia ;) przysmaki Gotujemy, pieczemy ! Pyszności <3 +188 innych
Użytkownicy także przypinają:
Judi23
wyglÄ…da jak poduszka :)
sirocco
czym nadziewacie takie coś? warzywami? mięsem?
muchotrzep
Chyba oliwą się smaruje nie oliwką? Jak ja nie cierpnię, gdy ktoś próbuje wszystko zdrabniać.
stawiamnamleko
MNIAM! :)
Liliawodna
pychotka,za chwilkę będę się zajadać ;)