


Chleb z chrupiącą skórką
1 kg mąki t.650
50 g drożdzy
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
500-600 ml letniej wody
Z podanych składników wyrobić ciato i zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 bochenki i zagnieść ciasto. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pomadą:
0,5 szkl.wody
szczypta soli
łyżka mąki
Wszystko zagotować i gorącym posmarować chleb.
Pieczemy 10 min/225 C
10 min/220 C, 40 min 185 C.
Do piekarnika wsadzić naczynie z gorącą wodą.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Miniska88
A ile suszonych drożdży
elka311
Z tego przepisu jeszcze go nie piekłam, ale zwykle na ok. 700gram mąki daję 1 łyżkę i jest ok. Więc tutaj moż 1,5 łyżki wystarczy.
zwirska
2 łyżki soli? Nie za dużo. Do swojego chleba dodaję łyżeczkę soli i uważam, że w sam raz. Może ktoś piekł ten chleb i się pochwali?