


Chleb z garnka Ostatnio bardzo popularny stał się
przepis na domowy chleb pieczony w garnku. Z Czarną Oliwką upieczecie go w naczyniu żaroodpornym. Chleb drożdżowy zaparza się pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni. Jednocześnie zachowuje twardą i chrupiącą skórkę. Składniki: -750 g mąki pszennej -25 g świeżych drożdży -1 łyżka cukru -2 płaskie łyżeczki soli -2 łyżki oleju -2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej, ale nie gorącej) Drożdże rozpuszczam w wodzie,dodaję resztę składników. Mieszam, miskę zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia rano podsypuję obficie blat mąką i wykładam ciasto-zagniatam-jest dość luźne. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiam na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekł chleb. Do gorącego naczynia wkładam ciasto. Przykrywam naczynie i obniżam temp do 200 stopni. Pieczemy 35 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 25. Wyjmuję chleb, studzę i gotowy stawiam na stole.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
_amaranthine_
muszę spróbować zrobić :p