
Chleb z garnka
Ostatnio bardzo popularny stał się przepis na domowy chleb pieczony w garnku. Z Czarną Oliwką upieczecie go w naczyniu żaroodpornym. Chleb drożdżowy zaparza się pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni. Jednocześnie zachowuje twardą i chrupiącą skórkę.
Składniki:
-750 g mąki pszennej
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej, ale nie gorącej)
Drożdże rozpuszczam w wodzie,dodaję resztę składników. Mieszam, miskę zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia rano podsypuję obficie blat mąką i wykładam ciasto-zagniatam-jest dość luźne. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekł chleb.
Do gorącego naczynia wkładam ciasto. Przykrywam naczynie i obniżam temp do 200 stopni. Pieczemy 35 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 25. Wyjmuję chleb, studzę i gotowy stawiam na stole.
Polubili:
Angeulina
anula230692
szparkotka
Niksea
gosia1596
mysza3102
Femifit
sophia2410
titanum
Lille
oraz 42 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
modelerc
Wygląda fajnie, ale przepis rozbudowany, ja nigdy czasu na to nie mam wolę zamówić w sieci np tutaj piekarniabuczek.pl
_amaranthine_
muszę spróbować zrobić :p