bettypasja

bettypasja

Dodane 7.01 o 19:22
Obserwuj
Chleb z garnka

Ostatnio bardzo popularny stał się przepis na domowy chleb pieczony w garnku. Z Czarną Oliwką upieczecie go w naczyniu żaroodpornym. Chleb drożdżowy zaparza się pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni. Jednocześnie zachowuje twardą i chrupiącą skórkę.

Składniki:
-750 g mąki pszennej
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej, ale nie gorącej)

Drożdże rozpuszczam w wodzie,dodaję resztę składników. Mieszam, miskę zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.

Następnego dnia rano podsypuję obficie blat mąką i wykładam ciasto-zagniatam-jest dość luźne. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiam na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekł chleb.

Do gorącego naczynia wkładam ciasto. Przykrywam naczynie i obniżam temp do 200 stopni. Pieczemy 35 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 25. Wyjmuję chleb, studzę i gotowy stawiam na stole.

Chleb z garnka


Ostatnio bardzo popularny stał się przepis na domowy chleb pieczony w garnku. Z Czarną Oliwką upieczecie go w naczyniu żaroodpornym. Chleb drożdżowy zaparza się pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni. Jednocześnie zachowuje twardą i chrupiącą skórkę.

Składniki:
-750 g mąki pszennej
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej, ale nie gorącej)

Drożdże rozpuszczam w wodzie,dodaję resztę składników. Mieszam, miskę zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.

Następnego dnia rano podsypuję obficie blat mąką i wykładam ciasto-zagniatam-jest dość luźne. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiam na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekł chleb.

Do gorącego naczynia wkładam ciasto. Przykrywam naczynie i obniżam temp do 200 stopni. Pieczemy 35 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 25. Wyjmuję chleb, studzę i gotowy stawiam na stole.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Jedzonko

Pyszności

Kuchnia

jedzonko

+34 innych
Zgłoś naruszenie

modelerc

Wygląda fajnie, ale przepis rozbudowany, ja nigdy czasu na to nie mam wolę zamówić w sieci np tutaj piekarniabuczek.pl

 |  18.01 o 13:26  

_amaranthine_

muszę spróbować zrobić :p

1  |  11.01 o 19:53  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: