Więcej zszywek z tablicy

Pieczywo

Chleb z twarogiem i jogurtem
Prosty chleb drożdżowy piec...
Chleb z chrupiącą skórką

1...
Rogale śniadaniowe
Składnik...
Mleczne bułeczki
Chleb z pieczonymi ziemniakami
Chleb staropolski
Chleb z ziarnami na zakwasi...
Francuski chleb wiejski
Skł...
CHLEB MLECZNY (NA ZAKWASIE)...
KAJZERKI Składniki na 10 sp...
Chleb z garnka
Składniki na...
Chleb żytni na zakwasie :Na...
Chleb pszenno - żytni na za...
Ekspresowe bułki Składniki ...
BAJGLE
Składniki
bajgle:
15...
Chleb pasterski
Chleb z grubą i chrupiącą s...
Chleb wiejski Hamelmana
Pys...
bułki hamburgerowe
Najprostszy chleb na drożdż...
Chleb wiejski Hamelmana
Pys...
Pyszny chleb z grubą i chru...
Razowe bułeczki z serkiem 
...
Chleb wiejski z oliwkami – ...
Bułki do hot-dog
PRODUKTY:
...

Więcej zszywek ze źródła

gospodynimiejska.blogspot.com

Paprykowa pasta drobiowa Sałatka z ryżem, kurczakiem... dniki:
200 g białego ryżu;
... Chleb z ziarnami na zakwasi... bigos z mlodej kapusty por marchew jablko Domowe babeczki czekoladowe... 200 g białego ryżu;
500 g f... sałatka z ryżem i kurczakie...

Chleb z ziarnami na zakwasie

Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego;
85 g letniej wody;
70 g mąki pszennej (u mnie typ 650).
Namaczanka:
40 g ziaren siemienia lnianego;
110 g ciepłej, przegotowanej wody.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn;
Cała namaczanka;
350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
35 g mąki żytniej razowej (typ 2000);
160 g wody;
55 g ziaren słonecznika;
25 g ziaren sezamu;
10 g soli.
przygotowania:
Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.
W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
Podobnie do miseczki wsypać ziarna siemienia lnianego, zalać ciepłą wodą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól, uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie 1 raz (po upływie 60 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.
Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i/lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną.
Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.
gospodynimiejska.blogspot.com

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Anek0208
Nieziemska987
MufinkowyLubis
dusia1011
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY