Chlebki Naan
Naan - są typowymi i popularnymi plackami (chlebkami) w Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Pod wpływem dużego napływu imigrantów z Azji Południowej, naan stały się również popularne w innych częściach świata, zwłaszcza w krajach arabskich Zatoki Perskiej, Europie oraz Ameryce Północnej. Są bardzo zbliżone do chlebków pita, ale dzięki dodatkowi jogurtu oraz mleka są delikatniejsze. Podaje się je często do curry, pasują do różnego rodzaju past. Można je podać do duszonych warzyw lub mięs zamiast ziemniaków lub ryżu oraz wszelkich zup. Polecam!
[źródło: my mum's recipes ]
Składniki na 8 chlebków:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ciepłego mleka
1/3 kubka jogurtu naturalnego
1/3 kubka mleka
1 ubite małe jajko
1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka roztopionego masła
folia aluminiowa
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni.
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniata...
Użytkownicy także przypinają:
ajam
to jest pyszne♥ jadłam w Krakowie, w restauracji Hot Chilli. muszę spróbować zrobić sama ;)
Neela_101
Rodzicie mają kuchnię indyjską, żeby upiec takie chlebki w tradycyjny sposób trzeba niestety użyć pieca tandoori, ale zapraszam do Bombaj Tadoori (Sosnowiec ul. Partyzantów 5), bo są tam gorące i aromatyczne prosto z pieca!
kasiaem
zagniatamy i co dalej ??? pieczemy w piekarniku ? proszę o dalsze instrukcje :)