kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 30.04 o 9:43
Obserwuj
Chrupiące pieczarki panierowane. 
Składniki:
500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
3 średnie jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
20g Parmezanu lub sera Grana Padano
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, pozbawić trzonków (panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, startym parmezanem, by powstało jednolite gęste ciasto.
Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone).
Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
można podawać np. z sosem czosnkowym:
Składniki:
Majonez
3 łyżki
Jogurt naturalny
250g
Czosnek 3 ząbki
Zioła do sałatek wg uznania
Pieprz szczypta
Sól szczypta
Wykonanie:
Do miseczki wrzucić 3 łyżki majonezu, dodać jogurt naturalny lub grecki, dokładnie wymieszać.
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do sosu.
Na koniec doprawić świeżo zmielonymi ziołami (dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny).

Chrupiące pieczarki panierowane.


Składniki:
500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
3 średnie jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
20g Parmezanu lub sera Grana Padano
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, pozbawić trzonków (panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, startym parmezanem, by powstało jednolite gęste ciasto.
Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone).
Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
można podawać np. z sosem czosnkowym:
Składniki:
Majonez
3 łyżki
Jogurt naturalny
250g
Czosnek 3 ząbki
Zioła do sałatek wg uznania
Pieprz szczypta
Sól szczypta
Wykonanie:
Do miseczki wrzucić 3 łyżki majonezu, dodać jogurt naturalny lub grecki, dokładnie wymieszać.
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do sosu.
Na koniec doprawić świeżo zmielonymi ziołami (dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny).

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia gotowanie Kuchnia PRZEPISY +16 innych
Zgłoś naruszenie

kasiuniabe

buźki leniwców

 |  30.04 o 10:19   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: