zimna_jak_lod

zimna_jak_lod

Dodane 7.02 o 20:39
Obserwuj
Ciabatta caprese z zielonym pesto
Przygotowywana na ciepło w zgrzewarce lub opiekaczu, z ciągnącym się serem i chrupiącą bułeczką

Składniki, 2 porcje:

• 2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 pomidor
• 1 kulka mozzarelli (125 g)
• kilka liści bazylii

Pesto: (około 1/2 szklanki):

• bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
• 1/3 ząbka czosnku
• 25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
• 1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego
• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.
Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.

Ciabatta caprese z zielonym pesto

Przygotowywana na ciepło w zgrzewarce lub opiekaczu, z ciągnącym się serem i chrupiącą bułeczką

Składniki, 2 porcje:

• 2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 pomidor
• 1 kulka mozzarelli (125 g)
• kilka liści bazylii

Pesto: (około 1/2 szklanki):

• bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
• 1/3 ząbka czosnku
• 25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
• 1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego
• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.
Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.

Zgłoś naruszenie

emafea

mniaaaaaam

7.02 o 20:44    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
bee007
aladziak20
_ForeverDreams_
katarzyna125
mybluesky
PauluSka_89
annka
aniao1405
Anilla
dags1

oraz 2 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY