Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

Super kreatywny przepis
Przepis na dobrą kolację:
1...
Penne z kurczakiem w pikant...
Pyszny przepis na duńskie s...
Ciabatta caprese z zielonym...
Przepis na lekkiego łososia...
Marchewka w parmezanowej pa...
Paczuszki ze szpinakiem i f...
Sos pieczarkowy

Oceń przep...
pomysły na pyszne zdrowe ob...
LODY na patyku HOME MADE z ...
#pychaa #nalesniki #maliny ...
:33
:33
Pyszny i zdrowy koktajl - b...
ciasto serce
mniam :))
#Jedzenie #pychaa.#truskawk...
niebiański deserek
PLACKI ZIEMNIACZANE LIGHT

...
Truskawkowo-czekoladowe ser...
Małe co nieco ;-)
pycha :D tylko co to jest t...
''Shot Boski Żigo...
...
zjadłabym
love_life

love_life od afra69

Dodane 30.03 o 14:14
Obserwuj
Ciabatta caprese z zielonym pesto
Przygotowywana na ciepło w zgrzewarce lub opiekaczu, z ciągnącym się serem i chrupiącą bułeczką
Składniki, 2 porcje:

• 2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 pomidor
• 1 kulka mozzarelli (125 g)
• kilka liści bazylii

Pesto: (około 1/2 szklanki):

• bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
• 1/3 ząbka czosnku
• 25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
• 1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego
• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:
Pesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.
Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.

Ciabatta caprese z zielonym pesto

Przygotowywana na ciepło w zgrzewarce lub opiekaczu, z ciągnącym się serem i chrupiącą bułeczką
Składniki, 2 porcje:

• 2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 pomidor
• 1 kulka mozzarelli (125 g)
• kilka liści bazylii

Pesto: (około 1/2 szklanki):

• bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
• 1/3 ząbka czosnku
• 25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
• 1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego
• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:
Pesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.
Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Mniam

zdrowo

Jedzenie

fit przepisy

+6 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: