Poezja czasu stanu wojennego


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Przepisy na Sylwestra! pona...
Ciasteczka migdałowo-kokoso...
Miękkie pierniczki bezglute...
Ciasto orzechowiec, miodown...
Bezglutenowe bez nabiału dr...
Tort z kremem orzechowym be...
Zupa krem z brokuła z awoka...
Makaron ze szpinakiem i pom...
Ciecierzyca w pomidorach ze...
Ciecierzyca w pomidorach ze...
Migdałowe ciasteczka z dżem...
Pesto ze szpinaku z orzecha...
racuchy z jabłkami bezglute...
papryka faszerowana po meks...
Nocna owsianka dyniowa na m...
Pierogi ruskie bezglutenowe...
Racuchy z jabłkami
Bezglute...
Leczo z cukinii.
Przepis:
L...
Ciasteczka bezglutenowe i w...
Pyszne danie na uroczysty o...
Seromakowiec. Pyszny! 

SKŁ...
Szparagi zapiekane z jajkie...
Kotlety mielone z suszonymi...
Mus czekoladowy wegański i ...
Ketchup z cukinii. Pyszny s...
Kotleciki z cukinii i kaszy...
nicponwkuchni

nicponwkuchni

Dodane 18.10 o 19:56
Obserwuj

Ciasteczka bezglutenowe i wegańskie.

Pyszne, kruche!

SKŁADNIKI
200 g mąki gryczanej niepalonej
50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
Gotowe ciastka studzę na kratce.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: