Ciasteczka bezglutenowe i wegańskie.
Pyszne, kruche!
SKŁADNIKI
200 g mąki gryczanej niepalonej
50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
Gotowe ciastka studzę na kratce.
Polubili:
dhalia
szczezuja1
klaudiazygmanska
paullin
autsajderkaa
tiare
andziabarbi
paciorek17
Paula006M
Anek0208
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.