Analiza utworu: Jan Kochanowski „Czego chcesz od nas, Panie, za Twe hojne dary?”


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Ciasteczka owsiano – kokoso...
OPONKI SEROWE NAJLEPSZE

Sk...
Jogurtowe ciasto truskawkowe
Placuszki czekoladowe
Ciasteczka maślane
Tort bezowy z bitą śmietaną...
Składniki na kruche ciasto ...
Ciasto z płatkami owsianymi...
Wystarczy, że do gotującej ...
Najprostszy, śmietankowy se...
Świąteczny sernik z piernic...
Cynamonowe kruche ciasteczk...
Jabłecznik z pierniczkami. ...
Korzenne Ciasteczka z Mikoł...
Miękkie Pierniczki z Lukrem...
Składniki na około 55 piern...
Obłędne w smaku podwójne ci...
Babeczki z masą kajmakową –...
Murzynek
Ciasto „Dziwaczek” z bakali...
Ciasto kostka malinowa
Świąteczne babeczki cynamon...
OBŁĘDNIE PYSZNE BABECZKI z ...
Rogaliki drożdżowe na jogur...
Szybkie ciasto Salceson.
Pr...
Kruche Ciasto z Malinami i ...
Vittoria98

Vittoria98 od AgaEwaElizabeth

Dodane 29.08 o 16:58
Obserwuj
Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem 

Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.

2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.

3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.

4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.

5. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem


Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.

2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.

3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.

4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.

5. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.

Zgłoś naruszenie

mysleze

Świetne. Właśnie się nimi obiadam :)

 |  17.08 o 12:09  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: