Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...
kawka1

kawka1

Dodane 22.07 o 3:52 z

jestsmak.blogspot.com

Obserwuj

Ciasteczka prawie francuskie


na dwie blaszki:

270 g mąki pszennej + do podsypywania
250 g masła
4-5 łyżek gęstej śmietany (u mnie zwykła 12%)
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
cukier do posypania ciasteczek (u mnie biały, ale może być tez brązowy)


Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką (najlepiej nożem na blacie, albo w misce specjalnym mieszadłem do ciasta kruchego), następnie dodać śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować (podsypując mąką w razie potrzeby) na około 0,5 cm grubości (u mnie ciut cieniej) i wycinać wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru, a cukier się zrumieni.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: