Ciasteczka prawie francuskie
na dwie blaszki:
270 g mąki pszennej + do podsypywania
250 g masła
4-5 łyżek gęstej śmietany (u mnie zwykła 12%)
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
cukier do posypania ciasteczek (u mnie biały, ale może być tez brązowy)
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką (najlepiej nożem na blacie, albo w misce specjalnym mieszadłem do ciasta kruchego), następnie dodać śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować (podsypując mąką w razie potrzeby) na około 0,5 cm grubości (u mnie ciut cieniej) i wycinać wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru, a cukier się zrumieni.
Użytkownicy także przypinają: