Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Zobacz profil
wiki930

wiki930

Dodane 7.04 o 10:53
 262
Ciasteczka"Ptasie gniazda"

 Składniki: (na ok. 15 ciasteczek )

1 szklanka mąki pszennej
90 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao (z takiej ilości kakao ciasteczka wychodzą intensywnie kakaowe, jeśli wolicie delikatniejszy smak, zastąpcie część kakao maką pszenną)
1 żółtko
szczypta soli
ponadto:

krem orzechowy typu Nutella
czekoladowe jajeczka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera, blendera z końcówką do siekania warzyw, albo na stolnicy. Zmiksować lub zblendować do uzyskania jednolitego ciasta (miksujcie krótko, tylko tyle ile jest konieczne). Jeśli robicie ciasto w tradycyjny sposób, na stolnicy, należy wszystkie składniki dobrze posiekać nożem do uzyskania kruszonki, a potem krótko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 C

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje schłodzonego ciasta wkładać do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier (patrz zdj.). Nożem odciąć ciasto od wyciskarki. Jeśli macie niewielką wyciskarkę (taką jak moja), czynność trzeba powtórzyć.

Nakrętkę do butelek natłuścić lub oprószyć mąką. Umieścić ją na środku wyciśniętego ciasta i dobrze docisnąć. W taki sam sposób postępować ze wszystkimi ciasteczkami.

Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W zagłębienia po nakrętce nałożyć porcję kremu orzechowego. Na kremie ułożyć 2-3 czekoladowe jajeczka.

Smacznego :)

Ciasteczka"Ptasie gniazda"


Składniki: (na ok. 15 ciasteczek )

1 szklanka mąki pszennej
90 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao (z takiej ilości kakao ciasteczka wychodzą intensywnie kakaowe, jeśli wolicie delikatniejszy smak, zastąpcie część kakao maką pszenną)
1 żółtko
szczypta soli
ponadto:

krem orzechowy typu Nutella
czekoladowe jajeczka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera, blendera z końcówką do siekania warzyw, albo na stolnicy. Zmiksować lub zblendować do uzyskania jednolitego ciasta (miksujcie krótko, tylko tyle ile jest konieczne). Jeśli robicie ciasto w tradycyjny sposób, na stolnicy, należy wszystkie składniki dobrze posiekać nożem do uzyskania kruszonki, a potem krótko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 C

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje schłodzonego ciasta wkładać do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier (patrz zdj.). Nożem odciąć ciasto od wyciskarki. Jeśli macie niewielką wyciskarkę (taką jak moja), czynność trzeba powtórzyć.

Nakrętkę do butelek natłuścić lub oprószyć mąką. Umieścić ją na środku wyciśniętego ciasta i dobrze docisnąć. W taki sam sposób postępować ze wszystkimi ciasteczkami.

Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W zagłębienia po nakrętce nałożyć porcję kremu orzechowego. Na kremie ułożyć 2-3 czekoladowe jajeczka.

Smacznego :)

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ziomnosc
kamilatoja
niewinnakarolcia
recznikowotakbardzo
zook
monique139
grzenkowiczola
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY